SEGLING
< Tillbaka till Vattensporternas samlingssida
Svenska Seglarförbundet har cirka 100 000 individuella medlemmar fördelade på 324 klubbar, 16 distrikt och 66 klassförbund. Visionen är: ”Segling – tillgänglig för alla” där förbundets mission kan sammanfattas: ”Vi hjälper seglare att utvecklas hela livet”
Segling hela livet
Seglarskolor introducerar tusentals ungdomar till idrotten varje sommar, och många får en livslång relation till seglingen, även om de inte alltid är medlemmar eller tävlingsaktiva. Som ungdom och nybörjare är det ofta jollen som kommer först, men sedan öppnar sig ett brett spann av båtar med olika egenskaper att välja mellan. Många vuxna seglare deltar i besättningar på större båtar i både korta och långa race, och det är många som även seglar med vänner och familj på fritiden.
Segling förutsätter vind och stora ytor. Många av de moderna seglingsredskapen kan gå mycket fort och behöver ges utrymme för svängrum. På mindre sjöar eller vikar är det vanligare med små båtar, medan anläggningar som ligger direkt vid havet istället lockar större båtar och grenar med foilande brädor och kite.
Förutsättningar på anläggning för segling:
- Vindar på ca 2-12 m/s (nybörjare 4-8 m/s)
- Plats för minst 1 km bana på vattnet
- Sjösättningsramper (gärna flera) som kan nås av bil med trailer
- Vattendjup minst 2 m i hamn / 4 m på banan
- Stora uppställningsytor utomhus nära vattnet (korttidsförvaring och riggning)
- Förvaring av motordrivna säkerhetsbåtar
- Spolplats för rengöring av skrov
- Stora utrymmen för vinterförvaring av båtar, master och segel
- Kran på kaj, vid sjösättning av större kölbåtar
Tillhandahållna båtar och förråd
Traditionellt inom segling har alla utövare behövt privata båtar, vilket oftast är både dyrt och komplicerat. Det blir ohållbart för nybörjare som ska kunna prova olika saker, och även med tanke på de transporter som krävs när allt ska med på ett bilsläp till tävlingar. Därför blir det allt vanligare att klubbar eller anläggningar hyr ut båtar till de som kommer dit, och att tävlingar ordnas med tillhandahållna båtar som är lika för alla. Detta ökar tillgängligheten och gör stor skillnad i minskad miljöpåverkan från transporter.
Alla anläggningar behöver också minst en motordriven säkerhetsbåt som följer med ut på vattnet för att undsätta i nödlägen. Liksom flera av de andra vattenidrotterna fungerar segling bra för personer med funktionsnedsättning, och det finns flera olika båtar som är gjorda för manövrering från sittande position.
För att möjliggöra uthyrning och delning av redskap och båtar är det viktigt att anläggningen har ändamålsenliga och trygga förråd och förvaringsytor för allting, så att deltagarna själva kan låna och lära sig att ta hand om materialet.