Samarbete med kommuner ökar kunskapen
Under hösten och vintern har vi haft kontakt med både föreningar och kommuner som vill diskutera idéer för framtida anläggningar. Med hjälp av den kartläggning och de goda exempel som samlats in under projektet Arena Vattnet kan planeringen av en framtida anläggning göras på stabil grund.
Arena Vattnet har medverkat i möten med flera olika kommuner den senaste tiden för att bidra med den kunskap vi samlat, och samtidigt kunna samla in ännu mer erfarenhet kring vad som är viktigt att veta i uppstarten av ett nytt anläggningsprojekt. När vi från idrottens håll lär oss mer om kommunernas processer och vilken information som är viktig kan vi bli bättre på att möta detta – och vice versa!
”Vårt mål är att skapa ett konceptmaterial som både föreningar och kommuner ska kunna ha med sig som en guide och ett underlag i planeringen. Det ska innehålla allt från lämpliga mått på ett förråd eller omklädningsrum, till mallar för en hel brygga eller andra element som nästan alla vattensporterna har gemensamt.” förklarar projektledare Anette Önerud, som redan fått chansen att testa några listor på mått och mallar i möten med kommuner och föreningar.
”Det är många jag träffar som önskar sig konkreta tips, och kanske till och med anvisningar på hur de ska göra för att det ska bli bra. Varken klubben eller kommunen har utrymme att ta redan på allt som behövs, och samtidigt är det ofta samma frågor som besvaras i varje projekt. Det är onödigt att uppfinna hjulet varje gång, när det finns någon som redan har tänkt på det mesta. Där ska vi kunna räcka över ett användbart material!”
Projektet Arena Vattnet har genomfört sitt första steg under åren 2021 och 2022 – från och med hösten 2022 inleds steg 2 där målet är att utveckla koncept för framtidens anläggningar. Om du vill veta mer, och få tips om goda exempel – kontakta projektledare via denna länk.
Verkligheten är långa processer
Första steget är att ha en idé om hur anläggningen ska se ut och fungera när det är klart. En vision som gärna får sikta högt. Sedan kommer många steg mellan idén och det färdiga resultatet – men ju bättre och ju mer välgrundad idé, desto mer troligt att den håller ihop hela vägen.
För att ett projekt ska bli verklighet behöver både kommunen, föreningarna och idrottarna själva vara involverade och bidra till att hitta en gemensam väg framåt. Att använda sig av visionsbilder från goda exempel och att göra skisser på hur den nya anläggningen kan se ut är ofta ett bra sätt att kunna mötas och få till bra diskussioner. Ju fler målgrupper som kan få sina behov tillgodosedda, desto mer värde kan anläggningen bidra med, och desto mer kommer investeringen att ge tillbaka. Ett värdefullt projekt som blir viktigt för många kommer att få mer energi att ta sig i genom processer med tillstånd, bygglov, finansiering och genomförande.
Läs mer om gemensamma nämnare, anläggningens olika delar, och låt dig inspireras av fler exempel i Arena Vattnets rapport om flatser för idrott och motion på vattnet. Länk till Arena Vattnets förenings- och anläggningsrapporter.
Vi erbjuder även stöd och tjänster till klubbar och kommuner som ska bygga nytt eller vill utveckla befintliga anläggningar. Skriv till anette(a)ssf.se eller ring (070) 376 12 80 för att komma i kontakt med Arena Vattnets projektledare Anette Önerud för att boka ett första möte om er anläggning.