Ny rapport: Platser för idrott och motion på vattnet
< Länk till pdf-version av rapporten
Vilka är de gemensamma nämnare som förenar idrotterna Segling och kanot? Hur fungerar en brygga för en vattensportklubb? I denna nya rapport från Arena Vattnet har vi sammanställt en stor kartläggning av funktioner och behov för anläggningar inriktade mot idrott och motion på vattnet.
Idag är det vanligt att anläggningar ägs, drivs och nyttjas av en ensam förening – vilket gör att det blir dyra investeringar och långa perioder av outnyttjad tid. En analys av idrotternas utveckling är att anläggningar i högre grad behöver nyttjas av flera klubbar eller verksamheter för att bli mer hållbara. Därför är det viktigt att se hur olika delar och funktioner kan anpassas för att passa fler.
Hur stor utrustning behöver få plats i förrådet? Hur hög kant på bryggan är lagom för att kliva i båten? Genom att kartlägga de vanligaste formerna av båtar och annat som används kan vi se vilka mått som är lämpliga om ett förråd ska användas till mer än en verksamhet. Kanoter och roddbåtar är långa och smala, och kan passas in sida vid sida i smala förråd, medan segelbåtar och motorbåtar ofta är så stora att de behöver ett förråd per båt, eller förvaras utomhus under skydd.
Hur ser den vanliga anläggningen ut?
Även om variationen hos olika klubbar är stor, och det på många håll upplevs för litet eller med stort renoveringsbehov, så finns det några tydliga beståndsdelar som nästan alltid återfinns på anläggningarna, och genom att förstå behovet av dessa och lyfta fram det när vi pratar om våra idrotter utåt, så ökar vi kunskapen och möjligheten att få bra stöd och samarbeten med tex. kommuner och andra idrotter. Dessa är anläggningen viktigaste beståndsdelar:
- Klubbhuset
- Förrådet
- Bryggan
Gemensamma nämnare
Samtliga av våra idrotter har likheten att de använder stor utrustning och därför är ofta transporterar stora släpvagnar till träningar och läger. Samtidigt är hanteringen av utrustning en viktig del av verksamheten som har sin egen charm. Därför blir verkstaden en central punkt i anläggningen, och något som kan locka medlemmar och engagemang även utanför ordinarie träningstider.
Vi har sett att idrotterna kanot och rodd har mycket gemensamt, såsom att de gärna kör på lugna vatten i sjöar för att de låga båtarna inte ska ta in vatten, och de behöver långa raksträckor ute på vattnet för att lägga ut tävlingsbanor som ofta är 2 km långa. Det finns också stora likheter i träningskulturer eftersom både rodd och kanot handlar om konditionsträning, och träning för bål och överkropp – vilket gör att dessa klubbar ofta har ett eget gym för att kunna fortsätta träna även under vintern.
Läs mer om gemensamma nämnare, anläggningens olika delar, och låt dig inspireras av fler exempel i Arena Vattnets nya rapport om framtidens anläggningar och platser för idrott och motion på vattnet. Länk till Arena Vattnets förenings- och anläggningsrapporter.
Vi erbjuder även stöd och tjänster till klubbar och andra organisationer som ska bygga nytt eller vill utveckla befintliga anläggningar. Skriv till anette(a)ssf.se eller ring (070) 376 12 80 för att komma i kontakt med Arena Vattnets projektledare Anette Önerud för att boka ett första möte om er anläggning.
Projektet Arena Vattnet har genomfört sitt första steg under åren 2021 och 2022 – från och med hösten 2022 inleds steg 2 där målet är att utveckla koncept för framtidens anläggningar. Om du vill veta mer, och få tips om goda exempel – kontakta projektledare via denna länk.