Lansering av Arena Vattnets stora konceptmaterial
< Länk till pdf-version av rapporten
Materialet riktar sig till kommuner, föreningar och andra aktörer som vill bygga och utveckla anläggningar för idrott på vattnet – både för den organiserade idrotten, arrangörer och för privata eller spontana aktiviteter. Denna konceptkatalog är ett underlag för diskussioner, inspiration och för att komma igång med egna projekt på alla nivåer.
Genom mer samverkan, multifunktion och satsning på design som främjar hållbarhet och tillgänglighet, kan anläggningar för idrott och motion på vattnet vara en attraktiv och viktig mötespunkt i samhället, som bidrar till folkhälsa, aktivitet och glädje.
En idrottsplats där det alltid händer något spännande. En arena där olika sporter möts på gemensamt underlag. Som en självklar del av samhällets utbud av aktiviteter, och ett spännande inslag i det offentliga rummet blir det platser som inspirerar till rörelseglädje på vattnet. Idrottsanläggningar som välkomnar alla – och den här gången möts vi på vattnet! Detta är konceptet Arena Vattnet, här i formen av en konceptkatalog där både föreningar, kommuner och andra aktörer kan hämta inspiration och kunskap för egna projekt.
Flera idrotter på samma plats
När flera olika målgrupper får plats, och många personer kan vara med och dela på en anläggning och den utrustning och de verksamheter som finns där – då blir det många som kan vara med och bidra. För en kommunal eller offentlig anläggning innebär det att investeringen kommer fler till nytta och skapar värden för samhället. Bara genom att bygga ordentliga omklädningsrum med duschar och toaletter, och möjlighet att låsa in sina saker i ett skåp, kan grundläggande förutsättningar för idrott och motion utomhus skapas. Det räcker långt att erbjuda det som kan kallas en ”friluftsgård” som möjliggör sådant som vandring och löpning i naturen och har ett enkelt café. Men för att bredda verksamheten till fler olika idrotter, och främja ungdomsverksamhet och organisering, behövs fler funktioner på anläggningen.
Organiserad friluftsidrott behöver, förutom omklädningsrum, även en plats att samlas i skydd från väder och vind, samt förråd för den delade utrustningen. För vattensporter behövs dessutom en brygga. Dessa är de grundläggande områden vi fokuserat på i denna konceptkatalog.
Området som anläggning
Friluftsidrotter kan inte stängas in i en enstaka byggnad eller konstruktion. Det ligger i verksamheternas natur att röra sig fritt i ett flexibelt område, och utnyttja ytor, platser och mellanrum. En gräsmatta kan användas till både samling, fixande med utrustning, eller som åskådarplats. Ytan mellan förråd och föreningshus bildar ett eget rum utomhus som har sina egna funktioner.
När vi skapar anläggningar för vattensport behöver vi se hela området som en sammansatt anläggning, med diffusa gränser mot omvärlden. Detta möjliggör en stor flexibilitet och öppenhet, som i sin tur skapar både hållbarhet, tillgänglighet och trygghet. Dessa kvaliteter är några av de viktigaste möjligheterna som finns i utvecklingen av framtidens multifunktionella anläggningar. Använd de olika delarna av detta konceptmaterial för att sätta ihop en sammansatt anläggning, där de tomma ytorna mellan byggnader, förråd och bryggor är en viktig del av helheten.
- Föreningshuset
- Förrådet
- Bryggan
I Arena Vattnets konceptmaterial har fokus lagts på anläggningens tre grundläggande delar: föreningshuset, förrådet och bryggan. Dessa tre finns inom helhetskonceptet ”Området som anläggning”. På följande sidor finns fördjupning kring vad dessa delar behöver innehålla för att tillmötesgå behoven hos en multifunktionell vattensportanläggning. Därefter följer fokus på respektive kategori av idrotter för att visa detaljer som är viktiga för att särskilda verksamheter ska fungera så bra som möjligt. Konceptmaterialets olika exempel passar bra för att använda som underlag till diskussioner och planering. Exempelvis vid möten mellan kommun och föreningar eller brukargrupper, till att på ett konkret sätt titta på relevanta detaljer – för att undvika vaga beskrivningar och missförstånd i ett tidigt skede.
Varje dag – året runt
Målet är fler idrottsanläggningar som är öppna varje dag, året runt, och erbjuder en bra plats för regelbunden idrott och motion på vattnet. Att lyckas skapa aktiviteter även under vintern, liksom på kvällar, helger eller vardagsmorgnar, det är nyckeln till långsiktig ekonomisk hållbarhet, och till att välkomna även de personer som tidigare inte riktigt passat in i de traditionella målgrupperna. Fler äldre får plats att idrotta på sina villkor, och fler små verksamheter, som t. ex. vinterbadare, kan hitta en tid och plats för sina aktiviteter. Detaljer som att ordna bra samlingsplatser utomhus och väl vald belysning som främjar aktiviteter på kvällstid men samtidigt är skonsam mot naturen är sådant som gör det möjligt att ha aktiviteter året runt.
Detta nya konceptmaterial är tillgängligt för alla som vill använda det, och fungerar bra som inspiration till föreningsledare eller fritidsförvaltningen i kommunen. Använd hela som en guide till en ny anläggning, eller plocka delar som passar för just era behov. Ha med det som diskussionsunderlag och tips för både nybyggnad och renovering av anläggningar. Kontakta oss gärna för att få veta mer.
Läs mer om gemensamma nämnare, anläggningens olika delar, och låt dig inspireras av fler exempel i Arena Vattnets tidigare rapporter om framtidens anläggningar och platser för idrott och motion på vattnet. Länk till Arena Vattnets förenings- och anläggningsrapporter.
Vi erbjuder även stöd och tjänster till klubbar och andra organisationer som ska bygga nytt eller vill utveckla befintliga anläggningar. Skriv till anette(a)ssf.se eller ring (070) 376 12 80 för att komma i kontakt med Arena Vattnets projektledare Anette Önerud för att boka ett första möte om er anläggning.
Projektet Arena Vattnet genomförs 2021-2024, som ett samarbete mellan flera olika vattenidrotter. Målet är att skapa framtidens anläggningar som är hållbara och tillgängliga för fler – med särskild betoning på anläggningar för ungdomar. Om du vill veta mer om anläggningar för vattenidrott, och få tips om goda exempel till inspiration – kontakta projektledare via denna länk.