KANOT
< Tillbaka till Vattensporternas samlingssida
Paddling i många olika former
Kanot kan du paddla för rekreation, motion, tävling och långfärder. Kanot är till för alla åldrar, det finns kanoter som passar i alla miljöer allt från stilla vatten till tuffa utmaningar i fors eller hav.
Inom kanotförbundet samlas många olika grenar där paddlingen står i centrum. Här nedan kan du komma direkt till information om respektive gren på kanotförbundets hemsida. Dessutom finns friluftspaddling som ett genomgående inslag där rörelse, glädje och upplevelse är grunden.
Kanot och rodd har mycket gemensamt
Kanotidrotten har mycket gemensamt med rodden, och på många sätt ställs samma krav på anläggningar och miljöer för att utöva idrotten. Vi har valt att beskriva dessa idrotter tillsammans i konceptmaterialet, och samtidigt försöka lyfta fram de många variationer som finns för de olika grenarna istället. Redskapen kan vara små och stora, smala och breda, lätta och tunga – men på många sätt handlar det ändå oftast om samma saker. Ett praktiskt förråd och en brygga eller ramp som gör det lätt att ta sig ut på vattnet.
Läs mer om idrotterna kanot och rodd, och deras förutsättningar. (fäll ut)
Likheterna är många mellan rodd och kanot, som båda är konditionsidrotter med allt från olympiska grenar till en stor andel motionärer. De utövas framför allt i sjöar och vattendrag, men blir allt vanligare även i skärgård och längs kusten. Inom Svenska Kanotförbundet finns många olika grenar, som kan ha skilda förutsättningar.
Rodd och kanotpaddling är populära motionsformer bland vuxna i Sverige, med över 300 000 aktiva utövare (SCB 2021). De flesta gör det som spontan motion på egen hand, eller som en form av friluftsliv. Andelen som är medlemmar i föreningar är bara drygt 10 %, men föreningarna utgör samtidigt en central funktion genom att de tar hand om många ungdomar och nybörjare, och ger dem en bra start för att sedan känna friheten att ta sig ut på vattnet på egen hand. Ledare och funktionärer i föreningarna bär på stor kunskap och engagemang, och är en viktig resurs för både det organiserade och spontana idrottandet. Många utövare har egen utrustning som förvaras i föreningens stora förråd, men det är också vanligt att föreningen äger båtar som kan lånas ut. De flesta klubbar har också en eller flera motorbåtar som säkerhetsbåtar för att följa med ut på vattnet och kunna ta sig fram snabbt i nödlägen.
Förutsättningar anläggning kanot (slätvatten):
- Bryggor max 20 cm över vattenytan
- Skyddat läge för bryggor gör det lättare att ta sig ner i båtarna
- Långa förråd med öppna hyllor till förvaring på höjden där utrustning kan torka
- 1-2 km raka banor (helst, men 500 m fungerar för träning) markerade med bojar
- Låga ramper för sjösättning av större besättningar/båtar
- Mjuka underlag/bockar för uppläggning
- God dränering och ventilation i förråd
- Året-runt-gym: paddel-/ roddmaskiner
- Omklädningsrum och dusch (gärna bastu)
En låg brygga
Bryggan måste vara tillräckligt låg för att du ska kunna kliva ner i din kanot eller roddbåt på ett tryggt sätt. 15-20 cm är en lagom höjd över vattenytan. Detta är särskilt viktigt för ungdomar och nybörjare som har svårare att kontrollera balansen i båten.
Varianter på grenar och redskap
Paddlingens flexibilitet har skapat många olika varianter och grenar inom kanotidrottens ramar. Forspaddling, kanotslalom och Stand Up Paddling (SUP) är några av de populäraste grenarna. Dessutom finns de stora besättningsbåtarna inom både drakbåt, och roddens kyrkbåt, där uppåt 20-talet personer tillsammans för fram en båt.
Läs mer om varianter av paddling, och även parakanot: (fäll ut)
Ofta kan en särskild gren nå stor popularitet lokalt, även om den inte är lika vanlig överallt. Tillgången till rätt utrustning och förutsättningar, och den sociala aspekten av att göra samma sak som andra, är bidragande i valet av gren. Olika former av kanoter kan ta dig ut i nästan vilket vatten som helst för att träna och upptäcka naturen.
De olika grenarna använder olika typer av båtar som har olika egenskaper och olika mått. Därför behöver även förvaringslösningar anpassas till syftet, och allra helst vara multifunktionella så att det går att vara flexibel på anläggningen. Rodd och kanot lämpar sig bra för paraverksamhet (för personer med funktionsnedsättning) eftersom det huvudsakligen är överkroppen som jobbar, och det finns en stor frihet att kunna röra sig ute på vattnet på dina egna villkor. För att möjliggöra paraverksamhet behöver anläggningen vara tillgänglig, och ha exempelvis en brygga som har lämpliga ramper, kanter eller handtag som underlättar säker sjösättning. Paraidrott är även vanligt inom de andra vattensporterna. Läs mer om tillgängliga anläggningar via denna länk.
Förutsättningar drakbåt, slalom, polo, SUP, m. fl.
- Större besättningsbåtar förekommer särskilt i norra Sverige (Dalarna, Hälsingland, Ångermanland), men även västkusten
- Långa båthus (15-20 m) nära vattnet för drakbåtspaddling längre båtar
- Hjälm är nödvändigt vid polo/slalom/fors Kanotpoloplan ca 35 x 23 m, (90 cm djup)
- Forspaddling lämplig i fors klass II-III
- Kanotslalom fungerar i både slätvatten och fors klass II-III. Portar hängs fritt från linor 2,5 m över vattenytan
- Strålkastare för träning på kvällar under höst och vinter (i begränsade vatten)
- SUP och havskajak är lämpligt för uthyrning pga enkelheten och lågt pris
Gör det lätt att ta hand om redskap och anläggning
Utrustningen håller längre om vi tar hand om den regelbundet. Efter träningen vill du kunna lägga upp din båt eller bräda på några enkla bockar för att låta den rinna av, och göra rent den vid behov. Att montera permanenta bockar utanför förrådet är en god idé. Även vattenslang, avlopp och eluttag är lämpligt. I de mer intensiva grenarna som forspaddling och kanotpolo händer det ofta att något behöver lagas.
En bra anläggning gör det lätt att ta hand om utrustningen, och förvara den på ett bra sätt. Enkla öppna konstruktioner av träreglar är ett vanligt sätt att förvara kanoter och brädor som kan stoppas in i varje fack. Facken bör vara vadderade på strategiska ytor så att utrustningen inte får repor. Även andra saker som paddlar, flytvästar, hjälmar, kapell och våtdräkter behöver hängas upp på något sätt. En vanlig lösning är att bygga flera enkla träkonstruktioner som flexibelt kan ändras eller tas bort om nya behov uppstår. Varje upphängning bör vara anpassad för den som ska använda den. Om exempelvis en ungdom ska kunna ta ut en kajak och tillhörande utrustning behöver den finnas på en höjd som personen kan nå.