Analys: bryggan en nyckelfaktor för idrott på vattnet
”Det finns stor variation bland klubbanläggningar runt om i Sverige, men alltid någon form av brygga – ofta en avgörande faktor för verksamheten: hur många man kan vara och hur praktiskt det blir.” berättar projektledaren för Arena Vattnet.
I projektet Arena Vattnet har vi gjort en analys av anläggningar för olika idrotter på vattnet och våra gemensamma förutsättningar. ”Det finns stor variation bland klubbarna vi besökt, men något som alltid finns är bryggan – vilken ofta blir en avgörande faktor för vad som går att göra, hur många man kan vara och hur praktiskt det blir.” Berättar projektledare Anette Önerud, som under våren besökt många klubbanläggningar runt om i landet.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan flera olika idrottsförbund (segling, rodd, kanot, issegling och motorsport på vattnet), med syftet att utveckla nya koncept och kunskap om hur framtidens anläggningar för vattensport kan se ut och hur vi kan samverka och bli fler som får komma ut på vattnet. Exempelvis hur en brygga bäst utformas för att välkomna flera olika idrotter och verksamheter, och hur den kan användas på nya smarta sätt som breddar klubbarnas verksamhet.
Projektledaren utvecklar: ”Ett exempel på en viktig förutsättning är att bryggan är lagom hög för att lägga till med olika typer av båtar, och att det finns en ramp och kanske ett nedsänkt trappsteg eller en kran för att lyfta upp utrustningen. Kartläggningen har visat att lägre bryggor på cirka 20 cm är mer tillgängliga, eftersom det passar allt från låga kanoter och SUP-brädor till optimistjollar och motorbåtar. Så ett tips till de som ska bygga nytt är att välja en lägre brygga om möjligt.”
Att bygga nytt eller utveckla klubbens anläggning kan ofta vara krångligt och dyrt. Men detta är också något som projektet tar upp: ”Omvärldens traditionella syn på anläggningar är en idrottshall, eller kanske en gräsplan – men för oss vattenidrotter är det andra saker som behövs, och det är viktigt att omvärlden börjar se detta för att exempelvis kommuner ska kunna ge anläggningsstöd.” förklarar projektledare Anette och fortsätter: ”Bryggan är lika viktig för oss, som tak, väggar och dörrar till en idrottshall – utan bryggan blir det väldigt svårt för oss att använda vår idrottsplats. Bryggan behöver få högre status och betydelse för tillgängliggörandet av vattnet som plats för idrott och motion i samhället.”
Arbetet med att utveckla anläggningskoncept och bättre förutsättningar för framtidens idrott på vattnet kommer att fortsätta inom ramen för projektet Arena Vattnet tillsammans med de andra vattenidrotterna under hösten 2022 och hela 2023, med fler analyser och aktiviteter. Om din förening är intresserade av att utveckla er anläggning och vill ha tips och råd, smått eller stort, är du varmt välkommen att höra av dig med frågor och idéer till projektledare Anette Önerud. anette(a)ssf.se