Idrotter med vattnet i centrum
Vi är vattenidrotterna. Klicka på en idrott nedan för att läsa mer och hämta info om mått, material och specifika behov.
Du hittar också många bra tips i Arena Vattnets Måttsamling 2023 (länk)
Vanliga grenar och träningsformer, typiska förråd eller centrala behov. Genom att förstå mer om respektive idrott är det lättare att tillgodose att anläggningen funkar för den specifika idrotten. Generellt har vattenidrotterna många gemensamma förutsättningar och kan samverka kring anläggningar och ytor, men det finns särskilda behov som präglar de olika idrotterna och är viktiga att planera för.
Mångfald av vattenidrotter – om likheter och behov
Vid utformningen av en anläggning för idrott är det viktigt att involvera utövarna och föreningarna i processen för att fånga upp just dessa detaljer som kan hjälpa eller stjälpa en hel verksamhet. Att redan från början få med rätt mått för längden på ett förråd, eller tillräckligt djup utanför bryggorna ger bättre förutsättningar för en hållbar och multifunktionell anläggning som verkligen blir effektiv och användbar för så många som möjligt.
Läs mer om likheter och behov för vattenidrotter (fäll ut)
Precis som fotboll spelas på en plan med bestämda mått, och friidrott utövas på arenor med vissa fasta förutsättningar, så följer också vattensporterna olika normer som skapar rättvis och likvärdig idrott. Dessutom finns särskilda behov som behöver tillgodoses för att idrotten ska bli möjlig. På samma sätt som en fotbollsplan förses med strålkastare för att det ska gå att spela även på kvällstid under vintern, eller att en ishall har en verkstad för att kunna slipa skridskor, så har även de olika vattensporterna och deras varianter särskilda behov som ställer krav på anläggningens utformning.
Idrotterna och föreningarna själva har lång erfarenhet från verksamheten och vet vilka detaljer som är viktiga för att den egna verksamheten ska fungera. Exempelvis vet alla seglare att det inte går att segla kölbåtar in till stranden i grunt vatten, istället behövs ett djup på minst två meter vid en brygga för att inte slå i botten. På samma sätt vet den som utövar motorsport på vattnet att båtar alltid ska sjösättas och tas upp till varje race, och då krävs bra ramper och kranar för att underlätta processen.
Framgångsfaktorer för att bygga idrottslig multifunktion:
- Var specifik i vilka olika målgrupper som är i fokus och vilka verksamheter som ska möjliggöras och ta reda på vilka förutsättningar som är viktiga för dessa. Annars finns risken att en eller flera missade detaljer gör det omöjligt för en verksamhet att använda anläggningen.
- Samla ett brukarråd med alla olika målgrupper för anläggningen redan i planeringsfasen och involvera erfarenheter och önskemål i planeringsarbete så att både design och drift kan möta målgruppernas verklighet.
Det är lätt att tänka att det blir mest multifunktionellt med ett helt tomt utrymme som kan inredas med vad som helst – att vi genom att ta bort allting kan undvika begränsningar. Men många verksamheter har grundläggande krav som alltid behövs, och i så fall skulle du vara tvungen att börja om varje gång för att ordna allting. En anläggning behöver vara specifik med vilka verksamheter som ska få plats och ofta finns det sedan utrymme även för andra saker också inom ramen för dessa behov. Om vi inte är specifika riskerar vi att istället skapa en anläggning som inte fungerar bra för någon.