Stor potential med samverkan om anläggning
< Länk till pdf-version av konceptmaterialet ”Bygga för idrott på vattnet”
När vi samarbetar och lägger ihop våra resurser och styrkor kan vi skapa anläggningar som erbjuder ett större utbud, och som blir mer involverade i samhället och det offentliga rummet. En anläggning för vattensport har potentialen att vara en härlig aktivitets-hub i samhället, där både idrottsföreningar och offentligheten kan ta plats.
Syftet med konceptet från Arena Vattnet är att ge fler barn och ungdomar möjlighet att utöva vattenidrotter och att nå dit genom samverkan och fler multifunktionella anläggningar med ökad hållbarhet och tillgänglighet. Många fler viktiga värden följer med på köpet när vi jobbar med samverkan och flerfunktion, såsom ökad möjlighet även för vuxna, äldre och nybörjare i alla åldrar som vill ut på vattnet. Det är viktigt med bra anläggningar för alla målgrupper, och en förbättrad tillgänglighet sänker tröskeln för alla.
När vi har samma behov
En anläggning som med design och fantastisk natur lockar till besök och att prova på, och som kan vara en mötesplats för människor från olika grupper. Det behöver inte vara komplicerat – friluftsidrotter anpassar sig till naturens egna förutsättningar. Viktigast med en anläggning är allting runt omkring: samlingslokaler, omklädningsrum och förråd – och där är det många föreningar som ha samma behov.
Om vi tänker samverkan redan från början, och gör några små anpassningar där det krävs för att olika verksamheter ska få plats (extra långa förråd för roddens båtar, eller höga öppningar för master och segel) då möjliggör vi för att alla de saker som vi redan har gemensamt ska kunna nyttjas av fler.
Vilka idrotter och verksamheter som passar på platsen kan variera beroende på förutsättningarna. Olika vatten passar olika bra för olika vattensporter. Exempelvis är havet ofta mer lämpat för större båtar med högre kanter, medan lugna sjöar och vattendrag är perfekt för rodd, kanot och vattenskidor.
Hitta de organisationer som har något gemensamt, så att det funkar på ett naturligt sätt. Men det kan också vara bra att hitta de verksamheter som kompletterar varandra – som vinter- och sommaridrotter, eller vardags- och helgaktiviteter.
Genomtänkt samverkan
För att ett samarbete ska bli hållbart i längden behöver det möta alla målgruppers intressen, och kännas som en win-win. Det är också viktigt att samverkan finns med från början, så att det inte blir en efterhandskonstruktion. Goda exempel finns på många håll – även kring själva samarbetet och metoder för att flera intressenter och målgrupper ska kunna hitta gemensamma nämnare och bra forum för att mötas.
Bra tips för samverkan kring anläggningen:
- Kommunala forum/mötesplatser för intressenter inom friluftsliv och utomhusidrott där nya idéer och samverkan kan uppstå
- Ta fram en gemensam vision
- Definiera de olika målgrupperna och deras behov (glöm inte det offentliga och spontana besökare!)
- Skapa smarta och enkla lösningar för att dela på lokaler och redskap – som tex. elektroniska låssystem eller digitala bokningsfunktioner.
- Ordna regelbundna mötesplatser med gemensamma aktiviteter, prova på och chans att utbyta erfarenheter, resurser och idéer.
Konceptmaterialet som guide
Detta nya konceptmaterial är tillgängligt för alla som vill använda det, och fungerar bra som inspiration till föreningsledare eller fritidsförvaltningen i kommunen. Använd hela som en guide till en ny anläggning, eller plocka delar som passar för just era behov. Ha med det som diskussionsunderlag och tips för både nybyggnad och renovering av anläggningar. Kontakta oss gärna för att få veta mer.
Läs mer om gemensamma nämnare, anläggningens olika delar, och låt dig inspireras av fler exempel i Arena Vattnets tidigare rapporter om framtidens anläggningar och platser för idrott och motion på vattnet. Länk till Arena Vattnets förenings- och anläggningsrapporter.
Vi erbjuder även stöd och tjänster till klubbar och andra organisationer som ska bygga nytt eller vill utveckla befintliga anläggningar. Skriv till anette(a)ssf.se eller ring (070) 376 12 80 för att komma i kontakt med Arena Vattnets projektledare Anette Önerud för att boka ett första möte om er anläggning.
Projektet Arena Vattnet genomförs 2021-2024, som ett samarbete mellan flera olika vattenidrotter. Målet är att skapa framtidens anläggningar som är hållbara och tillgängliga för fler – med särskild betoning på anläggningar för ungdomar. Om du vill veta mer om anläggningar för vattenidrott, och få tips om goda exempel till inspiration – kontakta projektledare via denna länk.