<< Tillbaka till sidan om konceptet (länk)
Samverka
Hitta gemensamma intressen
Samarbete kräver att vi förstår varandras intressen och drivkrafter – då kan vi också lägga samman våra resurser och investera gemensamt. En anläggning för vattensport kan kombineras med fler verksamheter såsom: skridsko, cykel, båtklubb, scouter, gym, skola, osv. Många av behoven är gemensamma, och en anläggning som öppnar dörren för fler kan bli nyttjad alla dagar i veckan, året runt.
Samla alla som är intresserade
Redan från början är det lämpligt att skapa ett friluftsråd på kommunal nivå, eller ett brukarråd om projektet genomförs av flera föreningar. Ta reda på varandras behov och gemensamma intressen, och skapa utifrån det en gemensam vision. Föreningar kan bilda en särskild anläggningsförening för att driva projektet.
Smarta lösningar gör det lättare att samarbeta
Enkelhet och tydlighet är egenskaper som passar för anläggningar som ska användas av många, och fungera över tid – oavsett vad som händer runt omkring. Komplicerade instruktioner och dyrt underhåll tenderar att falla bort med tiden, och det som blir kvar är det som är enkelt och tydligt. Detta gäller allt från hur du använder ett förvaringsskåp eller öppnar en port, till bryggor och bokningssystem. Om det är lätt att göra rätt så håller sakerna längre, och det blir mer hållbart.
Varje anläggnings förutsättningar är olika, och det är svårt att kopiera en lösning direkt från ett annat projekt. Dessa förslag är varianter och förslag baserade på goda exempel där både byggprocess och drift fungerar bra. En nyckelfaktor i framgångsrika exempel är att inblandade parter försökt förstå och möta varandras intressen och samtidigt hitta en hållbar ekonomisk lösning.
Flera olika grupper använder en anläggning, och samtidigt är den öppen för allmänheten och för spontanidrott. Då behövs ett smart system för långtidsuthyrning och tillfälliga bokningar. Det kan handla om ett gemensamt schema där varje förening har stående tider, där planering gjorts så att t. ex. omklädningsrum kan nyttjas av flera grupper under samma kväll genom att inte ha samma starttider, och att möjliggöra personlig förvaring i låsbara skåp. Det kan också handla om ett transparent digitalt bokningssystem som alla medlemmar kommer åt, där du kan boka hela eller delar av lokalen, kanske till och med boka utrustning.
Möteslokaler och bastu är sådant som även är intressant för externa personer eller grupper att kunna boka, och det finns många goda exempel på anläggningar där dessa kan bokas via kommunens system och göra att anläggningen brukas året runt och även mitt på dagen. Ju enklare systemet är att hantera, desto mer tillgänglig och flexibel blir anläggningen. Om det är svårt att boka anläggningar eller utrustning kommer det blir färre som vill prova på eller testar att någon idrott spontant.
<< Tillbaka till avsnittet Skapa och driva tillsammans
Läs mer i de andra avsnitten om att skapa och driva anläggningen:
Läs mer i konceptkatalogen: ”Bygga för idrott på vattnet” (länk till pdf).