ISSEGLING
< Tillbaka till Vattensporternas samlingssida
Vad är issegling?
Issegling är en gemensam benämning för skridskosegling och isjaktsegling på sjö- och havsis. Skridskosegling har dessutom utökat med två nya klasser de senaste åren, vintervindsurf och kite liksom att skidor vid snö på isen ska kunna användas i alla sina klasser.
”Det är otroligt fascinerande att kunna susa fram friktionslöst med enbart naturens krafter, med hjälp av ett bränsle som kallas vind och en motor som kallas segel. Känslan kan inte förmedlas utan måste upplevas för att komma till sin rätt att känna farten, vinden, accelerationen, friheten att kunna flyga fram på isvidderna” -okänd.
Du kan läsa mer om de 10 klasserna inom issegling här.
Issegling och skridsko
Förutsättningar:
- Is som är jämn och tillräckligt tjock (ska kontrolleras på plats inför varje tillfälle)
- För isjaktsfärd krävs is helt utan snö, medan långfärdsskridsko kan köras på plogad bana
- Träning och tävling körs på nya platser där isen är bra för tillfället. All utrustning behöver kunna transporteras på ett enkelt sätt
- Hjälm, knäskydd och armbågsskydd
- Fordon, vagn, spark etc. som kan ta sig fram på isen (för funktionärer, ledare och säkerhet)
Jakten på isen kräver mobila anläggningar
Isen behöver vara tillräckligt tjock för att inte riskera att spricka under dig. Den behöver också vara så blank och jämn som möjligt för att inte hugga tag i skridskor och medar i hög hastighet. Kraven på isen gör att det är svårt att veta om det kommer gå att åka på en viss sjö vid en viss tidpunkt. Istället är det vanligt att söka vitt och brett efter goda förutsättningar och kanske åka flera mil med utrustningen på släp för att kunna få bra is. Med hjälp av digitala nätverk och satellitbilder kan både skridskoåkare och isseglare få uppdaterade israpporter och det är vanligt att många söker sig till samma platser.
Jakten på bra is kräver stor flexibilitet, och innebär att klubbarnas anläggning och verksamhet kretsar kring ett antal mobila förråd som kan tas på släp till nya platser varje vecka. Även om det finns fasta anläggningar med klubbhus där isen ofta är bra, blir deras viktigaste funktion som social samlingspunkt, verkstad, sommarförvaring och ibland en utgångspunkt för träning. Säsongen för issegling och skridsko är fokuserad till andra halvan av vintern då isarna lagt sig och det börjar bli ljusare dagar. Det beror också på vilken del av Sverige du befinner dig, men generellt finns de bästa förutsättningarna runt Mälardalen och de medelstora sjöarna där sötvatten och lugnare strömmar gör isen bättre.
Läs mer om hur issegling fungerar, och vilka möjligheter som finns till samverkan. (fäll ut)
Issegling och skridsko kombineras bra med sommaridrotter som har lågsäsong under vintern, så att samma anläggning kan nyttjas effektivt. Dessutom finns det många utövare som gärna sysslar med både sommar- och vinterverksamheter på samma plats. Många funktioner och behov för issegling och skridsko är samma som för sommarens vattensporter. Förråd, klubbhus, bryggor och ramper som passar segling eller kanot är ofta utmärkta även för vintersporter. En lösning för att nå den multifunktionella potentialen är att issporterna har egna förråd, men tillgång till samma verkstad och utrymmen för gemenskap på vintern. Anläggningen bör också ha minst en delad trailer med förrådsvagn som kan nyttjas av isseglarna på vintern, men likaväl av andra sporter på sommaren. Slutligen vore det bra om anläggningen har möjlighet att ta emot tillresande föreningar och grupper som vill ut på isen tillfälligt, när just den platsen har goda förutsättningar.
Historien om isseglingen
Tekniken att med hjälp av segel ta sig fram på skridskor eller förflytta en farkost försedd med medar utvecklades främst i länderna runt Östersjön, Nederländerna och i Nordamerika under 1800-talet. Issegling var då det snabbaste sätt människan kunde förflytta sig på. Spektakulära kappseglingar anordnades i Stockholm 1887 i skridskosegling och 1901 i isjaktsegling. Framstående båtkonstruktörer engagerades för att utveckla stora och snabba isjakter.
1901 bildades Stockholms Skridskoseglarklubb (SSSK) samt Stockholms Isjaktklubb (SIK). 1906 organiserades Sveriges Skridskoseglarförbund (nuvarande Svenska Isseglarförbundet) som samma år invaldes som specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet (RF).
SM i skridskosegling genomfördes första gången 1907.
I början av 80-talet slogs Sveriges Skridskoseglarförbund ihop med Svenska Isjaktsförbundet och bildade Svenska Isseglarförbundet.
Som isseglare behöver du vara lyhörd för isens och vädrets förhållanden, och många gånger är det tillgången till bra is som styr tid och plats för träning och tävling. Därför behöver också isseglarens anläggning vara flexibel, och ibland portabel. Många isseglingsklubbar har gemensam utgångspunkt med en lokal seglingsklubb och de kan utnyttja samma anläggning och faciliteter vid olika årstider.
Här nedan kan du se mer och inspireras av olika filmer om issegling i Sverige: