Föreningshuset / Friluftsgården
<< Tillbaka till sidan om konceptet (länk)
Platsen för gemenskap, möten och ombyte
Ett hus för både föreningar och offentlig idrott, för gemenskap och samarbete som främjar alla aktiviteter. Klubbhus, friluftsgård eller idrottshus? Beroende på vem som ansvarar för anläggningen och vilka som är de huvudsakliga brukargrupperna kan det finnas många varianter.
Brukargrupper
Diagram: Samla de lokala verksamheterna som kan samarbeta och nyttja samma anläggning. Vattenidrotter som tex segling, kanot och vindsurfing kan samsas med andra verksamheter som orientering, cykel och styrketräning. Många fler målgrupper, eller brukare, kan vara med i ett anläggningssamarbete.
STOR ANLÄGGNING:
Exempel funktioner 250+ m2
- 3+ föreningar
- 3+ idrotter
- Spontanidrott
- Omklädningsrum
- Besök skolklasser
- Gym/rum för funktionell styrka
- Samlings-/utbildningslokal
- Övernattningsrum
- Café
LITEN ANLÄGGNING:
Exempel funktioner 130 m2
- Entré 10m2
- Samlingslokal 45m2
- Kök 10m2
- Flexibelt mötesrum 15m2
- Omklädningsrum 2x15m2
- Dusch 2x5m2
- WC+RWC 10 m2
Nedan: Exempel på planlösning för ett litet multifunktionellt föreningshus med fokus på tillgänglighet. Vikväggar mellan omklädningsrum och mötesrum/neutralt omklädningsrum möjliggör andra funktioner tillfälligt, och anpassning till gruppstorlek. Ingång till omklädning får gärna finnas även utifrån för direkt byte från blöta kläder. Lämpligt med altan/trädäck utanför entrén, som även går runt hörnet, det ökar tillgängligheten och skapar bra platser för samling utomhus.
Funktioner och detaljer i föreningshuset:
För att skapa möjligheter för olika vattensporter, för bra verksamhet och förutsättningar för flera olika grupper att använda anläggning – hämta inspiration och exempel från dessa funktioner och detaljer. De kan anpassas och utformas på olika sätt, men är ofta ett värdefullt inslag i föreningshuset eller friluftsgården.
Både gemensamma och särskilda utrymmen
Alla delar av föreningshuset behöver inte vara tillgängliga för alla brukargrupper. Genom smart uppdelning, och nyttjande av exempelvis elektroniska lås och digitala bokningssystem kan föreningar ha egna utrymmen som blir mer personliga, och samtidigt nyttja de gemensamma resurserna såsom omklädningsrum och toaletter. Ovan är en illustration baserad på ett verkligt exempel där tre organisationer delar på en anläggning, som även har öppna delar för allmänheten och spontana aktiviteter.
Sittplatser utanför huset
Skapa möjligheter att sitta framför föreningshuset genom att bygga fasta bänkar eller läktare mot fasaden, eller på en altan – gärna med ett skärmtak ovanför som skydd för regn och snö. Sittplatser är bra för samlingar både före och efter träning, eller för den som sitter och väntar. De kan också användas av förbipasserade som en plats att stanna upp och blicka ut över vattnet, eller titta på den aktivitet som pågår på anläggningen.
Transparens och öppenhet i materialen
Titta in och titta ut genom stora fönster. Att kunna se vad som är på gång inne i huset skapar nyfikenhet och kontakt mellan den som går förbi och de som är aktiva. Det kan vara spännande att få syn på någon som fixar med en båt, eller en samling ungdomar i genomgång inför en träning. Det är lättare att känna sig välkommen att gå in genom dörren om du redan fått kontakt med något på insidan, och du kan dessutom känna dig tryggare med att veta vad du kommer möta när du går in eller ut. En transparent fasad och entré är också ett utmärkt sätt att använda naturligt ljus så mycket som möjligt.
Gym eller studio för funktionell styrka och vintersäsong
Höst- och vinterträning för vattensportare innebär styrke- eller konditionsträning inomhus. Ett gym i föreningshuset gör att medlemmar kan fortsätta sin regelbundna träning, och bibehålla den sociala verksamheten året runt. Ett gym innebär också goda möjligheter till rehab eller skadeförebyggande träning. Vanligast är att inreda gymmet med paddel- och roddmaskiner, fria vikter, gummimattor och ställningar för statisk styrka (t. ex. ribbstolar). Tänk på att skapa god ventilation och gärna fin utsikt genom fönstren. Ett gym kan också erbjuda multifunktionellt samarbete med exempelvis en tyngdlyftningsförening.
Tillbaka till området: Inblick föreningshus, förråd och brygga
Klicka på bilderna för att läsa mer i de andra avsnitten om anläggningen:
Läs mer i konceptkatalogen: ”Bygga för idrott på vattnet” (länk till pdf).
Inspirationsbilder och goda exempel: