Området är anläggningen
<< Tillbaka till sidan om konceptet (länk)
Öppet, flexibelt och tillgängligt
Friluftsidrotter kan inte stängas in i en enstaka byggnad eller konstruktion. Det ligger i verksamheternas natur att röra sig fritt i ett flexibelt område, och utnyttja ytor, platser och mellanrum. En gräsmatta kan användas till både samling, fixande med utrustning, eller som åskådarplats. Ytan mellan förråd och föreningshus bildar ett eget rum utomhus som har sina egna funktioner.
Organiserad friluftsidrott behöver, förutom omklädningsrum, även en plats att samlas i skydd från väder och vind, samt förråd för den delade utrustningen. För vattensporter behövs dessutom en brygga. Dessa är de grundläggande områden vi fokuserat på i denna konceptkatalog.
STOR: Som del av det offentliga rummet kan en stor anläggning vara ett uppskattat inslag. Att väva in fler saker kopplat till idrott stärker hela området och skapar broar mellan verksamheter. I exemplet till höger är föreningshuset i mitten, och runt omkring finns små och stora ytor där aktiviteter kan skapas och personer kan samlas eller mötas. Med ett promenadstråk genom området blir det mer öppet och välkomnande, och skapas naturliga entréer från flera håll. Här kan anläggningen möta omgivningen genom flytande gränser och fånga upp befintlig bebyggelse.
Ett område som växer och anpassas efter behov
En fördel med att jobba med ett område som anläggning är att det är lätt att bygga upp det i flera etapper, och låta det växa organiskt i takt med att verksamheten expanderar eller behöver nya funktioner. Ett område med flera byggnader, förråd och bryggor som matchas ihop kan tillfälligt få fler konstruktioner under vissa säsonger, eller ”möbler” anläggningens ytor efter behov.
När vi skapar anläggningar för vattensport behöver vi se hela området som en sammansatt anläggning, med diffusa gränser mot omvärlden. Detta möjliggör en stor flexibilitet och öppenhet, som i sin tur skapar både hållbarhet, tillgänglighet och trygghet. Dessa kvaliteter är några av de viktigaste möjligheterna som finns i utvecklingen av framtidens multifunktionella anläggningar. Använd de olika delarna av detta konceptmaterial för att sätta ihop en sammansatt anläggning, där de tomma ytorna mellan byggnader, förråd och bryggor är en viktig del av helheten.
LITEN: Den lilla anläggningen som drivs av en eller flera föreningar med ideella krafter, är ett populärt och enkelt format som redan finns på många håll i Sverige. Det räcker långt med grundläggande funktioner, såsom brygga, förråd och föreningshus, av hög kvalitet, för att verksamheten ska trivas. På många sätt är det bra om anläggningen är liten men med hög kvalitet eftersom det kräver mindre underhåll och passar för små grupper. Befintliga anläggningar är ibland i dåligt skick och svårtillgängliga. Genom att föreningens och kommunens intressen kan mötas i gemensamma insatser kan små anläggningar bli bättre och öppna för fler.
Flera aktiviteter på samma vatten
För utomhusidrott finns ingen skarp gräns mellan omgivningen och idrottens ytor, och därför kan verksamheten flyta fritt mellan ute och inne. En vanlig träning kan gå från omklädningsrum, till samlingslokal, till förråd och till instruktioner på stranden och sedan ut på vattnet. Genom att skapa flera möjliga aktivitetsytor, kan fler grupper använda anläggningen samtidigt. En utomhusanläggning kan vara flexibel och behöver inte bokas på samma sätt som en inomhushall. Det underlättar för spontan aktivitet och individuella behov, och blir mindre exkluderande. Dessutom är det viktigt att anläggningen ligger på en plats med närhet både till vattnet och till samhället, för att minska transportsträckor och underlätta för ungdomar att delta.
Tillbaka till området: Inblick föreningshus, förråd och brygga
Klicka på bilderna för att läsa mer i de andra avsnitten om anläggningen:
Läs mer i konceptkatalogen: ”Bygga för idrott på vattnet” (länk till pdf).