Projektera
Bygga nytt eller renovera något befintligt? Oavsett om anläggningen ska byggas av en kommun, föreningar eller en kommersiell aktör är det viktigt att tänka långsiktigt och hållbart, och att förstå brukare och intressenters önskemål, för att idéer ska förankras ordentligt. Det kan vara en god idé för kommunen att skaffa sig en överblick på nuläget genom att kartlägga lokala föreningar och deras befintliga anläggningar och behov för att ha bättre underlag till samverkan.
Detaljplan, strandskydd, miljöhänsyn och samhällsdialog är bara några av de moment som kan finnas på vägen. Här visar vi två varianter: kommunal och föreningsägd anläggning, som exempel på vanliga upplägg. Andra varianter är också möjliga. Dessutom föreslår vi två metoder för att förankra och samarbeta genom processen.
Tips till föreningen om anläggningsprojekt och stöd
Länk till checklista och sammanfattning av möjligheter till finansiering och samarbeten – för anläggningsprojekt som drivs eller initieras av ideella föreningar, eller grupper av föreningar.
Ta hjälp av experter
Använd de lokala experterna för att sätta ihop projektet och få alla detaljerna på plats. Arkitekter, byggfirmor och hantverksutbildningar är lämpliga att samarbeta med, och om det finns resurser i föreningarna som kan bidra är det värdefullt eftersom de som själva är med i verksamheten vet bäst hur den fungerar och vad som är viktigt.
Arkitekter kan ge förslag på storlek, placering och design av anläggningens olika funktioner, och det är en god idé att ta fram en eller flera illustrativa skisser som visar hur ni har tänkt för att kunna kommunicera detta till föreningens medlemmar och i samband med att söka finansiering.
Byggfirmor med lokal anknytning kan ibland bidra med vissa tjänster eller material som stöd för särskilt ungdomsverksamhet med gott syfte. Det är också ett bra sätt att samarbeta och gynna de lokala verksamheterna. Involvera olika experter redan i planeringsfasen för att på ett bra sätt få ihop sådant som markläggning, el och vvs på anläggningen.
Hantverksskolor kan vara ett bra samarbete för att erbjuda praktik i utbildningen som en del av bygg-insatsen på den nya anläggningen. En föreningsanläggning är en utmärkt plats för att öva och testa i en mer öppen miljö. Det är oftast inget problem om processen drar ut lite på tiden, om det innebär en lägre kostnad. På så vis kan kostnaden för den ideella föreningen hållas nere och samtidigt gynna lokala verksamheter.
Ovan: Exempel på planlösning för ett litet multifunktionellt föreningshus med fokus på tillgänglighet. Vikväggar mellan omklädningsrum och mötesrum/neutralt omklädningsrum möjliggör andra funktioner tillfälligt, och anpassning till gruppstorlek. Ingång till omklädning får gärna finnas även utifrån för direkt byte från blöta kläder. Lämpligt med altan/trädäck utanför entrén, som även går runt hörnet, det ökar tillgängligheten och skapar bra platser för samling utomhus.
<< Tillbaka till avsnittet Skapa och driva tillsammans
Läs mer i de andra avsnitten om att skapa och driva anläggningen:
Läs mer i konceptkatalogen: ”Bygga för idrott på vattnet” (länk till pdf).