<< Tillbaka till sidan om konceptet (länk)
Bryggan
Entrén till vattnet
Här hittar du goda exempel, funktioner och saker som är bra att tänka på när det gäller utformning av bryggor för vattensport – med särskild inriktning mot multifunktion och tillgänglighet. Notera att du alltid bör ta hänsyn till platsens lokala förutsättningar vid planering och konstruktion av en brygga eftersom det finns stor variation i exempelvis hur vattnet rör sig, markens fasthet och vad den ska användas till.
Denna illustration visar en schematisk översikt på brygga, ramp och detaljer som är lämpligt för vattensport:
Bryggan är en nyckelfaktor för anläggningens effektivitet när flera grupper ska ut på vattnet samtidigt och blir ofta en flaskhals. Den används för både sjösättning, förberedelser och coachning. Dimensioner och kvalitet bör avspegla anläggningens omsättning. En bred brygga och angöring löser flaskhalsen. Ta gärna hjälp av en arkitekt eller en etablerad bryggproducent för att utforma bryggan efter era förutsättningar.
Exempel på olika typer av flytbryggor med ramper ner från land. Goda egenskaper innebär tex. låg höjd över vattenytan, breda plattformar, bra grepp i material som ger halkskydd, osv. Bild från Vaxholms Sjösportcenter.
Brygga för vattensport:
- Skyddat läge från vågor och vind
- Flytbrygga
- Förankrad med linor/vajrar till botten
- Höjd 15-20 cm över ytan
- Ca 15-20 meter lång
- 3-6 meter bred
- Konstruktion & ytskikt helst av trä
- Bra botten och djup vid bryggan (minst 2 m för segel-/motorbåt)
- Sjösättningsramp (gärna flera i området) lutning ca 1:10
Flytbrygga är starkt rekommenderat för vattensport eftersom det ger en konstant höjd över ytan oavsett tidvatten eller säsong. Bryggan fästs i botten med linor, samt ansluts till kaj med rörlig ramp. Flytbryggor är även lämpliga eftersom de är lättare att fästa där botten är djup eller ojämn.
Funktioner och detaljer för bryggan:
För att skapa möjligheter för olika vattensporter, för bra verksamhet och förutsättningar för flera olika grupper att använda anläggning – hämta inspiration och exempel från dessa funktioner och detaljer. De kan anpassas, utformas och kombineras på olika sätt – till bryggor som kan användas av alla.
Nedsteg vid sidan av ordinarie brygga
För att underlätta steget ut i t. ex. en kajak eller roddbåt är det bra med låga kanter på bryggan, och när det gäller rodd är det i princip nödvändigt för att kunna lägga riggar och åror in över kanten på bryggan. Ibland är det inte möjligt att bygga så låga konstruktioner av tekniska skäl eller på grund av hög sjö. En högre brygga kan kompletteras med en extra avsats vid sidan, som ligger lägre i vattnet. Det finns ofta stora möjligheter att variera utformning av bryggor, och att montera extra delar för tillfälliga eller permanenta funktioner. Även kortare avsatser eller nedsteg kan underlätta för steg ut i mindre båtar.
Kran på kaj
Sjösättning/upptagning av större båtar (endast relevant för större seglings-/båtklubb). Närhet till spolplatta för rengöring och omhändertagande av skadliga ämnen. Exempel med lämpliga mått på kran till seglarklubb, från Interlift AB.
Liten ramp som kan fästas direkt mot större brygga
En extra ramp för sjösättning av mindre båtar kan monteras direkt på större bryggor för att skapa fler parallella möjligheter att komma ut på vattnet. Detta är extra bra för ungdomsverksamhet där det ofta är många som ska ut samtidigt. Rampen är flexibel och kan sjunka ner lagom mycket för att båten ska kunna flyta. Rampen bör ha ett litet kantstopp längst ut, och kompletteras med fördel av en bom eller vinkel på bryggan som går ut vid sidan om, för ökad trygghet. Denna typ av ramp kan tillverkas i trä, och är både ekonomiskt och miljömässigt mer hållbar än att bygga flera ramper av betong direkt från kaj.
Läktare och bänkar på bryggan kan också bli förvaring
Bryggan är en fantastisk plats att vara på. En plats att sitta och njuta av solen, eller blicka ut över aktiviteter på vattnet. Luftiga konstruktioner av trä är bra sittplatser, och det passar bra att placera olika former av bänkar eller läktare på en brygga eller kaj. Det blir sittplatser för både vardag och event. En läktare eller en bänk kan också fungera som förvaring av mindre saker som behövs nära till hands för verksamheten ute på bryggan. Kanske bojar, åror eller flytvästar. Sittplatser kan med fördel kompletteras med belysning, vindskydd och enklare tak som skydd för sol och regn.
Tillbaka till området: Inblick föreningshus, förråd och brygga
Klicka på bilderna för att läsa mer i de andra avsnitten om anläggningen:
Läs mer i konceptkatalogen: ”Bygga för idrott på vattnet” (länk till pdf).
Inspirationsbilder och goda exempel på bryggor och detaljer: