<< Tillbaka till sidan om konceptet (länk)
Multifunktionella konceptet

Det här materialet riktar sig till kommuner, föreningar och andra aktörer som vill bygga och utveckla anläggningar för idrott på vattnet.
Projektets vision:
- Framtidens idrottsanläggningar för flera olika vattenidrotter och andra friluftsidrotter tillsammans, för att samverka och dela på resurserna.
- Multifunktionella och tillgängliga ytor som kan anpassas för säsonger, åldrar och behov.
- Ökat samarbete mellan kommuner och föreningar kring utveckling och drift, för anläggningar som är både en plats för föreningsidrott och ett offentligt rum.
och därigenom:
- Göra det möjligt för fler ungdomar och nya målgrupper att prova på och känna sig välkomna till idrott på vattnet.

Grundidén för detta koncept handlar om att skapa multifunktionella anläggningar som kan användas av flera olika idrotter och på flera olika sätt. Genom att samarbeta kan vi frigöra mer resurser och öppna dörren för fler att idrotta. Diagrammet visar exempel på olika brukargrupper som potentiellt skulle kunna använda samma anläggning.
Gå direkt till någon av de centrala delarna av konceptet:
Fortsätt läsa om det multifunktionella konceptet:
Varje dag, året runt
Målet är fler idrottsanläggningar som är öppna varje dag, året runt, och erbjuder en bra plats för regelbunden idrott och motion på vattnet.
Att lyckas skapa aktiviteter även på vintern eller på vardagsmorgnar, det är nyckeln till långsiktig ekonomisk hållbarhet. Vi vill välkomna de som tidigare inte riktigt passat in att också vara med. Öppnare anläggningar gör att fler äldre får plats att idrotta på sina villkor, och fler små verksamheter, som t. ex. vinterbadare, kan hitta en tid och plats för sina aktiviteter. Detaljer som att ordna bra samlingsplatser utomhus och väl vald belysning för aktiviteter på kvällstid är sådant som gör det möjligt att ha aktiviteter året runt.
Omklädningsrum används bara i början och slutet av ett pass, däremellan kan privata saker förvaras i skåp. Mindre grupper kan samlas inomhus, medan större grupper möts utomhus. Vissa kommer till anläggningen för att använda möteslokaler, andra för att fika. Vissa kanske är där för att fixa med utrustning, eller vara ledare.
Diagrammet på schemat nedan är ett exempel på hur användningen av en anläggning kan fungera för olika brukargrupper under en vanlig dag. Genom att ordna flera olika samlingsplatser, entréer och flöden genom anläggningen som inte krockar med varandra kan flera målgrupper vara där samtidigt.

Fler på vattnet
Planering, schemaläggning eller bokning behöver finnas för de mer organiserade verksamheterna, medan andra delar av anläggningen kan vara öppna för enstaka personer och spontana besök. Anläggningen kan med fördel kombineras med ett café, ett gym och några arbetsplatser eller kontor för verksamhet som är relaterad till idrotten.
Här i konceptet visas flera goda exempel på små och stora anläggningar, som är både aktivitetshubbar, arbetsplatser och uppskattade besöksmål. Större anläggningar med fler funktioner möjliggör dessutom bemanning varje dag, vilket ökar tryggheten och löser många praktiska problem.
Spontana besök och fasta brukare: Hur kan vi möta olika målgrupper och locka fler nya att prova på?
Idag är många anläggningar gjorda för den rutinerade utövaren, men inte lika lätta att använda för den som är ny. Genom välkomnande design och tydlig information kan vi sänka tröskeln för att ta första steget. Målet är att fler personer ska kunna använda varje anläggning.


Läs mer i konceptkatalogen: ”Bygga för idrott på vattnet” (länk till pdf).